Снимка БулфотоПраво да гласуват на местните избори на 27 октомври по предварителните

...
Снимка БулфотоПраво да гласуват на местните избори на 27 октомври по предварителните
Коментари Харесай

ЦИК: Право да гласуват на местните избори имат 6 227 901 избиратели

Снимка Булфото

Право да гласоподават на местните избори на 27 октомври по предварителните описи имат 6 227 901 гласоподаватели. Това заяви говорителят на ЦИК Александър Андреев на постоянен брифинг на комисията, съобщи вести.бг.

" Кандидатите за кмет на кметства с население над 350 поданици са 1 968 и са по-малко спрямо последните локални избори. Кандидатите за общински съветници са 29 515, претендентите за кмет на общини - 1254, а за кметства - 5 059. Кандидатите за кмет на региони - 460. Общо кандидатурите са 36 288 ”, сподели още той. 

“За Столична община има подадени 19 кандидатури, за Пловдив 14. В 397 кметства има по един претендент ”, добави Андреев.

" Централната изборна комисия работи и ще стартира да преглежда методически инструкции за секционните изборни комисии до 30 септември, когато комисиите ще бъдат назначени ", разкри представителят на ЦИК.

По думите на Андреев, в предходните дни ЦИК ще работи за кардинални решения. “На предходните избори имаше гласоподаватели с неверни, непълни или заличени адреси. Както знаем има обитаеми места, в които такива адреси нямат обсег. ЦИК ще оказва помощ на общинските администрации в случаите, в които има такива непълни или неверни адреси. Тези лица имат изборните права да бъдат дописани в изборните описи ”, разяснява Александър Андреев.

" В ЦИК са постъпили 5 сигнала и 32 тъжби против решение на общинските изборни комисии. 22 от жалбите са свързани с регистрации на партии и обединения. Жалбите против решения на ЦИК са 14, от тях висящи са две тъжби, които са в Административен съд София-град. Това са тъжби, свързани с решението, с което ЦИК дефинира три пункта за взимане на протоколите в общинските изборни комисии в столични общини ", добави представителят на ЦИК.

" Основните периоди, които предстоят в работата, както на изборната администрация, по този начин и обвързвана с права на гласоподавателите - до днешния ден, в случай че до 17.00 часа някой от претендентите се откаже, партията, обединението може да предложи различен претендент на негово място ", приключи той.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР